Trumpeter is een Chinees modelbouwmerk dat voornamelijk militaire bouwdozen maakt. Ze hebben een indrukwekkende lijn van vliegtuigen, schepen en vooral tanks en pantservoertuigen die in het algemeen goed gerecenseerd worden. De auto’s zijn een piepklein onderdeeltje in de catalogus. Sterker nog, als je nu op de website kijkt zie je alleen nog een brandweerauto staan, kennelijk zijn de personenauto’s niet meer in productie.

Er is ook niet zoveel keus, online kun je alleen nog de diverse uitvoering van de Ford Falcon kopen. Ze hebben ook de Pontiac Bonneville en de Chevrolet Nova uitgebracht en twee uitvoeringen van de officiële Chinese partijlimousine. Die laatste wil ik nog wel eens ergens zien te scoren.

Weinig keuze dus en redelijk prijzig (€ 35 +) waardoor dit pas mijn tweede Trumpeter is. Ik heb al een Ford Falcon Sprint Hardtop staan en dit is de Ford Futura Convertible. Ondanks de verschillende namen zijn de auto’s vrijwel identiek, behalve dat dit de convertible is.DSCN4538DSCN4536

De Futura komt in een grote stevige doos met een kartonnen binnenwerk en in de verschillende vakken heel veel verschillende rekken en rekjes met wit plastic onderdelen. Als je het allemaal door je handen laat gaan dan krijg je de indruk van een supergedetailleerde bouwdoos. Dat beeld vertekent wat want aan het eind houd je de nodige onderdelen over, enerzijds omdat je meerdere varianten kunt bouwen, anderzijds omdat er ook onderdelen van de andere Falcon-bouwdozen bijzitten.

Maar gedetailleerd is deze bouwdoos, met mooie chroomrekjes, doorzichtig uiteraard maar ook rood-doorzichtig voor de achterlichten en decals voor het dashboard en de carrosserie.

Je kunt met de bouw variëren met de kap (open of dicht) de uitlaat, de motor (carburateur en luchtfilter) en de wielen. Niet slecht dus. Bovendien zijn de onderdelen scherp en vrijwel zonder flash, vaak met slimme afknippunten.

Je begint met de motor die uit 35 onderdelen bestaat, een goed begin. Hoewel het aantal onderdelen niet altijd iets zegt over de detaillering. Trumpeter bereikt ook een hoger aantal onderdelen door bijvoorbeeld het oliefilter in twee stukken te delen, een vrij overbodige exercitie wat mij betreft. Maar de motor ziet er zeker goed uit.

DSCN4540 DSCN4541

Het interieur is ook goed vormgegeven. Omdat ik de carrosserie lichtgeel ga doen, zoals het voorbeeld op de doos kies ik bij het interieur voor een twee-kleuren combinatie van datzelfde geel met zwart. Althans, zwart, ik gebruik hier Nato-zwart van Vallejo, dat is eigenlijk een heel donker grijs. Het dashboard is mooi strak met de bijgeleverde decals. De decals zijn wel wat dun, ze scheuren gemakkelijk. Bovendien moet je ze eerst precies uitsnijden met een scherp mesjes anders passen ze niet, maar dat is met de meeste decals zo.

Het chassis is vrij standaard. De voorwielen sturen niet zodat de montage vrij eenvoudig is. Dan de carrosserie op het chassis. Dat gaat prima, je hebt eigenlijk geen lijm nodig. De motorkap heeft geen scharniermechanisme zodat ik hem vastzet met een paar druppeltjes witte lijm. De voorruit vind ik wat dik maar hij past wel goed.

DSCN4542 DSCN4543 DSCN4544 DSCN4545 DSCN4546 DSCN4547 DSCN4548

Daarna is het afbouwen met het chroomwerk. Je bare metal foil nodig voor de voor- en zijruiten en voor de sierstrip op de zijkant. Een paar kleine decals met de merk- en type-aanduidingen maken het af en dan staat er een mooie Ford Futura Convertible.

Conclusie: kwalitatief dik in orde deze bouwdoos.

Pluspunten: scherp en flashvrij gietwerk, veel onderdelen, alles past prima

Nadelen: duur, geen stuurbare voorwielen, fragiele decals

DSCN4604 DSCN4605 DSCN4606

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.