vw_police_hasegawa08

Hasegawa VW Beetle Type 1 Polizei

(Ik ben mijn bouwfoto’s kwijtgeraakt dus ik kan alleen het resultaat tonen.)

Als je van Kevers houdt dan is er redelijk wat keuze. Revell heeft er twee, Tamiya één, Hasegawa een paar net zoals Gunze Sangyo en Aoshima. Ik heb tot nu toe de cabrio van Revell gebouwd en die van Tamiya. Allebei erg goed. Daarnaast ook die van Gunze Sangyo met het bagagerekje op het dak. Kwalitatief wat minder maar een mooi autootje.

Nu bouw ik de ‘Polizei’ van Hasegawa. Dat is een bouwdoos die je nog nieuw kunt kopen, al moet je er wel wat voor neertellen. Voor minder dan € 35,- wordt het moeilijk. Ik kocht die van mij tweedehands op Marktplaats (waar anders) voor twee tientjes.

Hij zag er goed uit, alles zat nog in het plastic. Mooie rekjes, mooie decals, met een metalen voor het logo. Je kunt deze bouwen in drie versies: de Duitse Polizei versie, een Canadese Saint John Police car en een Belgische politiewagen (Antwerpen). En natuurlijk ook als een gewone personenauto.

vw_police_hasegawa07

Goeie decals

vw_police_hasegawa06

Ik kies de groenwitte Polizei. De bouwdoos is redelijk simpel, zonder motor. De carrosserie is dan ook uit één stuk, zonder aparte motorkappen of deuren dus ik begin met die in de grondverf te zetten. En daarbij kom ik gelijk het zwakste punt van de bouwdoos tegen. Er moet nogal veel geschuurd worden want er lopen dikke richels over het dak en de motorkappen. En de motorkap voor loopt daardoor niet mooi vloeiend rond maar er zit een redelijke deuk overdwars. Dat zie je weliswaar alleen als je hem echt goed van de zijkant bekijkt maar de Kevers van Revell, Gunze en Tamiya hebben dat niet.

Terwijl de grondverf droogt lijm ik de assen op de bodemplaat en zet alles in de zwarte verf. Daarna kan ik het interieur gaan opbouwen. Hasegawa levert een stukje plakvilt dat je zelf op maat moet snijden als bodembekleding. Een leuk extraatje maar ik vind het wat te dik, op schaal lijkt het alsof er een luxe hoogpolig tapijt in de auto ligt, dus ik maak er geen gebruik van. Het interieur bestaat verder uit de stoelen en achterbank, de middenkolom, pedalen en poken en de zijkanten. Die laatste gaan in twee kleuren, bruin en carrosseriekleuren dus dat wordt afplakken en airbrushen.

Dat geldt ook voor de carrosserie die inmiddels grijswit gespoten is. Het afplakken voor de groene kleur is even een klusje maar als dat klaar is en geairbrushed dan begint het er mooi uit te zien.

Nu de wielen en het dashboard. De wielen zet je vast met polycaps en dat werkt altijd wel goed. Mooie chromen wieldoppen maken het af. Het dashboard ziet er dankzij de decals voor de meters ook strak uit.

En dan ben je eigenlijk al bijna klaar. Alleen het afbouwwerk met bumper, lampen en spiegels nog. Maar daarvoor moet eerst de carrosserie nog in de lak en goed drogen. En daar gaat het behoorlijk mis. Ik besluit de proberen of de blanke lak die Vallejo bij zijn metal color-serie levert ook te gebruiken is voor de carrosserie. Het antwoord is nee. Na 1 sproeibeurt heeft mijn groenwitte kevertje ineens last van ernstige cellulitis. “Dat vloeit wel uit” denk ik hoopvol, maar na 2 uur is alles droog en nog net zo bobbelig. “ Een laagje sneldrogende Mo-tip acryllak eroverheen dat trekt het wel strak”, is mijn tweede gedachte. Ook fout, het wordt alleen maar erger, de carrosserie ziet er nu echt niet meer uit.

Dan zit er niets anders meer op dan alles een dag te laten drogen en dan te gaan schuren. En dat lukt gelukkig aardig al krijgt je alle hoekjes en randjes niet allemaal even mooi meer. Daarna de verf weer bijwerken en dan de oude vertrouwde Schmincke lak eroverheen. Het eindresultaat is niet oogverblindend maar wel een hele verbetering. Nu kan de blingbling erop, bumpers, spiegels en lampen, én een fraaie megafoon op het rechterspatbord. Tot slot de decals om er een echte Polizei-kever van te maken en we zijn klaar. En we hebben nog twee decalsetjes over om van toekomstige kevers een Belgische of Canadese politieversie te maken.

Conclusie: als je gewoon ‘een’ kever wilt bouwen kun je beter die van Revell of Tamiya nemen. Heb je die al en wil je een bijzonder model dan is deze politieversie van Hasegawa best aardig om te bouwen. En als extraatje hou je twee decalsets over om een mooie Tamiya of Revell als politiewagen te bouwen (moet je wel zelf een zwaailicht fabriceren).

vw_police_hasegawa05 vw_police_hasegawa04 vw_police_hasegawa03 vw_police_hasegawa02 vw_police_hasegawa01

2 thoughts on “Hasegawa VW Polizei

  1. Ha Jelle, interessant om te lezen wat er gebeurd met de Vallejo Metal Color lak bij jou. Best vreemd want dit is een water gedragen acryllak, net als de Model Color en Model Air range. Heb jij een idee waar het aan kan liggen? Te dik gespoten in 1x?
    Nog een tip als je spitwerk mislukt en je opnieuw niet beginnen: spuit je werkstuk in met ovenreiniger. Dit bijt de verf er ongeveer in een dag af. Bescherm jezelf wel goed, het is agressief spul. Pure Blue Wonder (schoonmaakmiddel) kan ook, dat schijnt iets langer te duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.