Als je zoals ik al meer dan 100 auto’s hebt gebouwd dan is het onvermijdelijk dat er miskopen tussen zitten. In het algemeen kan ik zeggen dat de kwaliteit van de 1/24 autobouwdozen, zeker van degene die nu in de handel zijn, behoorlijk goed is en dat je zelden een miskleun in je handen krijgt. Maar de volgende dozen zou ik vermijden.

Imai – Citroën 2cv

imaidsc_0094
‘He leuk, een eendje van een onbekend merk’, dacht ik toen ik deze op Marktplaats zag staan. Toen ik hem uitpakte viel me allereerst op hoe weinig onderdelen hij had, ik schat rond de 20. Dat was al een domper maar toen ik de carrosserie eens goed bekeek werd duidelijk dat dit er één van de categorie ‘miskoop’ was. De carrosserie is simpelweg zo’n 2cm te breed. Van voren ziet hij er niet uit.
Waarschijnlijk is dit geen onvermogen maar welbewust omdat er een motor ingebouwd kan worden met ruimte voor een batterij. Ik heb er een roestbak van gemaakt en in die hoedanigheid ziet hij er wel grappig uit maar als je een 2cv wilt bouwen koop je er één van Revell, Tamiya of Heller.

Minicraft – Rolls Royce Silver Shadow

minicraftdsc_0137
Minicraft heeft een paar auto’s in de schaal 1/24 en ik wilde er graag eentje te pakken krijgen want het zijn auto’s die je bij andere merken niet tegenkomt. Deze Rolls Royce Silver Shadow bijvoorbeeld.
Ook deze heb ik via Marktplaats gescoord, bijzonder goedkoop ook nog eens (€ 12,-). Ik denk dat de eigenaar met deze prijs tevreden was omdat hij wist dat het een flutbouwdoos was.
Ook hier maar een handjevol onderdelen. Carrosserie met achter- en voorklep. Dashboard, stoelen onderkant en wielen en dan heb je het wel zo’n beetje gehad. De motor is al voorgegoten en lijkt nog het meest op een hoop olifantenuitwerpselen. Bovendien is het plastic van de carrosserie zo’n 1,5 cm dik waardoor alles nogal lomp aanvoelt.

Niet doen deze.

 

AMT – ’53 Chevrolette Corvette

amtcordsc_0092
De verkoper op de ESM-beurs prees deze aan als een heruitgave van een bouwdoos uit de 60’er jaren. Misschien is dat ook het probleem met deze doos, vroeger was de kwaliteit gewoon een stuk minder. Het is een matige bouwdoos met wat pasproblemen maar het grootste struikelblok is de veel te dikke voorruit die bovendien niet in de chromen omlijsting past. Dat maakt dat het eindresultaat per definitie lelijk is.
Koop de Revell-versie, die is veel beter en bovendien in schaal 1/24 ipv 1/25.

AMT – ’57 Ford Thunderbird

amtford2amtford
Hetzelfde euvel als bij de Corvette. Op zich een redelijke bouwdoos maar de voorruit verpest het, ook veel te dik. AMT heeft andere versies van deze auto, ik weet niet of deze hetzelfde probleem hebben.

Revell – Mercedes 190 SL Roadster

revell190dscn4198
Zelfs Revell is niet altijd top. Dit is waarschijnlijk ook een oude bouwdoos die je op veel tweedehandssites nog veel voorbij ziet komen. Maar je ziet het al aan de doos waarop een foto van gebouwd model prijkt. De bouwdoos is wel ok, redelijk gedetailleerd en het past allemaal aardig. Maar van de vormgeving klopt niet zoveel. Veel te dikke bumpers en raamstijlen en koplampen in chroom in plaats van doorzichtig.

Koop een andere Revell, elke andere Revell.

Matchbox – Austin Healy Six

matchsixmatchsix2
Vergelijkbaar met de Mercedes van Revell, het zou dezelfde fabrikant kunnen zijn. Te dikke raamstijlen en bumpers, plastic wielen, geen doorzichtige lampen. Niet heel slecht maar er zijn heel veel mooiere bouwdozen te koop.

Heller – Citroën 2CV

Met pijn in het hart zet ik ook een Heller op. Let wel, dit is zeker geen slechte bouwdoos, absoluut niet. Hij is fijn om te bouwen, goed vormgegeven en met leuke decals voor de stoelbekleding. De reden dat je deze wat mij betreft beter niet kan kopen zit ‘m vooral in 1 onderdeel, de grille. Bij Tamiya en Revell is dat een mooi opengewerkte grille en bij Heller is het een lelijke dichte chromen. En dat is toch een ‘gezichtsbepalend’ onderdeel.
Natuurlijk kun je gaan uitboren en vijlen maar mijn advies is, koop een Tamiya of Revell-eend.
NB: Dit betreft de afgebeelde bouwdoos. Of de Charleston of de nieuwe ‘3-versie-eend’ hetzelfde euvel heeft weet ik niet.

Heller Citroën 2CV

dscn4197

Links de Heller, midden de Tamiya, rechts Revell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.