Heller-Citroen Torpedo01

Heller draagt het automerk Citroën een warm hart toe gezien de hoeveelheid modellen die ze in haar historie heeft uitgebracht. In totaal tel ik 14 historische Citroëns (tot +/- 1970) in de schaal 1/24. Er zijn 7 Renaults, ook niet slecht en precies 0 Peugeots. Dat laatste is een beetje vreemd omdat er in de schaal 1/43 en bij de rally-auto’s wel Peugeots te vinden zijn.

De oudste Citroën die je kunt bouwen is de type C 5CV ‘Trèfle’, die nu in productie is. Daarna komt de B.14 die je in verschillende uitvoeringen kunt bouwen. De Normande, een open bestelwagen is nu in productie. Daarnaast heb je de Taxi Landaulet, de Borden (een bestelwagen) en degene die ik nu ga bouwen: de Torpedo Deluxe.

De term Torpedo kom je vaker tegen bij auto’s uit de jaren 20 en 30. Het is een model, vergelijkbaar met de Phaeton. Het is een open auto met los of opbouwbaar stoffen dak, zonder zijruiten en waarbij de motorkap even hoog is als de passagierscabine (zonder dak).

Heller Citroën Torpedo is op dit moment niet in productie, je moet hem dus opsporen op tweedehandssites. Ik heb deze in België gekocht en toen ik hem binnenkreeg bleek hij zelfs nog in het cellofaan te zitten. Als je hem openmaakt zie je dat het een wat simpele bouwdoos is maar wel met alles erop en eraan. Vinyl banden, een chroomrekje en een doorzichtig rekje, decals. Maar niet heel veel onderdelen. Dat is deels omdat Heller deze wat simpeler heeft uitgevoerd (de motor en het chassis bestaan uit niet heel veel onderdelen, deels omdat het ook een simpelere auto is dan de Amerikaanse tegenhangers uit die tijd.

Heller-Citroen Torpedo02

Je kunt de Torpedo in een dagje bouwen als je wilt. De motor ziet er keurig uit maar bestaat uit maar een paar onderdelen. Het chassis is snel klaar, je lijmt de zijkanten onder de spatborden, dan de assen en besturing erop. De voorwielen zijn niet stuurbaar dus die constructie is ook al vrij simpel. De carrosserie bestaat uit 3 delen. Ik heb hem geel gespoten, een geregeld gebruikte kleur in die tijd (het is ten slotte een Citroën) over een zwarte grondlaag zodat het geel een wat verouderd uiterlijk krijgt.

Heller-Citroen Torpedo03 Heller-Citroen Torpedo04 Heller-Citroen Torpedo05

Ook het interieur is simpel. Je kunt deze auto bouwen met kap op, of als een ‘dual cowl’, met twee gescheiden passagiersgedeelten met aparte voorruiten. Ik heb de laatste gebouwd. Je lijmt er de twee banken in, een tussenstuk tussen de twee cabines en een dashboardje.

Heller-Citroen Torpedo06 Heller-Citroen Torpedo07

Nu is hij al bijna klaar. Alleen de koplampen erop, het reserverwiel en de decals voor de nummerborden. En dan heb je een mooie eenvoudige middenklasser uit pakweg 1926-1938.Heller-Citroen Torpedo08

Conclusie: een eenvoudige bouwdoos van een eenvoudige auto. Maar het resultaat is weer een fraaie Heller-klassieker.Heller-Citroen Torpedo09Heller-Citroen Torpedo10Heller-Citroen Torpedo12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.