Ik woonde vroeger in een klein dorp boven Eindhoven en daar kon ik gewoon bij de lokale speelgoedwinkel terecht voor bouwdozen. Die tijd is helemaal voorbij.

Er zijn nog modelbouwwinkels in Nederland, maar je moet goed zoeken en hun aantal neemt af. Speelgoedwinkels verkopen al lang vrijwel niets meer op modelbouwgebied. Bij de grote Intertoys ligt af en toe nog wel eens wat en soms is er ergens een actie, zoals Kruidvat die in 2015 wat Revell-bouwdozen verkocht voor € 5 (!).

Maar op internet is modelbouw nog springlevend. Niet alleen om te kopen maar ook voor tips, voorbeeldvideo’s etc. Hieronder een paar van mijn favoriete links.

www.haertle.de

Haertle is goedkoop, kent regelmatig aanbiedingen, levert snel en zonder verzendkosten. Vooral dat laatste is belangrijk want het standaardtarief binnen Nederland is al € 7,-, dus dat is op een bouwdoos van € 20,- al een behoorlijke toeslag.

Echt een topsite voor bouwdozen. Ze voeren (op autogebied) Revell, Tamiya en Ebbro met af en toe een verdwaald ander merk.

www.domino.be

Misschien wel de best gesorteerde modelbouwwinkel van Europa, ook voor auto’s. Ze voeren zo ongeveer alle bekende merken: AMT, Heller, Lindberg, ICM, Italeri, Ebbro, Trumpeter, Revell, Tamiya. Maar ze hebben ook de Japanse merken Aoshima/Fujimi/Hasegawa met een enorm assortiment.

Daarnaast zo’n beetje alle bekende merken verf en toebehoren dus je kunt hier aardig winkelen. Neem er overigens wel de tijd voor want de website is beroerd. Erg onlogisch en onhandig ingedeeld waardoor je niet kunt zoeken op auto’s, laat staan op 1/24 auto’s.

Het prijsniveau is goed, met name de Amerikaanse merken zijn verrassend goedkoop en voor Nederland rekenen ze € 10,- verzendkosten. Een flinke bestelling doen dus.

http://www.modelbouwkrikke.nl/plastic-bouwdozen/

Heel soms ben ik in Groningen en dan ga ik altijd langs bij Krikke. Ze hebben daar een mooie grote winkel waar het fijn rondneuzen is. Maar de webwinkel mag er ook zijn. Ze hebben enorm veel merken, maar dat is vooral militair. Personenauto’s vind je van Revell (uiteraard), Tamiya, Italeri, Ebbro, ICM, Hasegawa, Fujimi en Trumpeter. Niet slecht dus.

De levering en de service zijn echt prima maar ze berekenen wel verzendkosten tenzij je boven de € 100,- bestelt. Veel tegelijk kopen dus.

Ze zijn ook goed voor modelbouwmaterialen (verf, gereedschap).

http://www.daxmagic-webshop.nl/

Mijn adres voor verf en toebehoren. Ze hebben de complete range van Vallejo (ze voeren ook Model Master, AK Interactive, Alclad en MIG.) maar je kunt er ook terecht voor lijm, gereedschap, airbrushmateriaal etc.

Ze zijn goedkoop maar wel met verzendkosten. Een paar flesjes Vallejo bestellen heeft dus niet zoveel zin, die koop ik wel bij de lokale fantasyshop.

www.toyman.nl

De toyman is ook actief op Marktplaats met veel Amerikaanse auto’s van AMT, Monogram en Lindberg. De site is interessant omdat het een mix is van nieuwe en oude bouwdozen. Je kunt er dus wat minder gangbare juweeltjes tussen vinden, een site om regelmatig te bekijken. Het prijsniveau is heel acceptabel, met name voor de Amerikaanse merken. Maar je moet er wel verzendkosten bij optellen.

www.modelbrouwers.nl

Modelbrouwers is een club modelbouwenthousiastelingen. Ze hebben een heel goed forum waar je veel tips tegenkomt en uitgebreide bouwverslagen kunt lezen. Op de webwinkel kom je veel auto’s tegen van allerlei merken waaronder ook oudere modellen maar ik vraag me af hoe goed de voorraad bijgehouden wordt. Tot nu toe heb ik twee pogingen gedaan een bouwdoos te bestellen en in beide gevallen hadden ze hem niet meer.

Voor materialen en verf is het echter een prima site, op dat gebied hebben ze misschien wel de beste sortering van Nederland. Redelijk geprijsd en normale verzendkosten.

http://www.modelers-heaven.be/nl

Ook modelers-heaven hebben oudere bouwdozen in het assortiment. Nieuw voeren ze eigenlijk alleen Revell en Tamiya, maar in de sectie ‘oude kits’ kun je van alles tegenkomen. Geregeld rondneuzen dus. Er komen verzendkosten bij, voor twee mooie oude Hellers betaalde ik € 20,00 per stuk plus € 11,37 verzendkosten.

www.hobbylinc.com

Een Amerikaanse site met een enorm aanbod aan, vooral Amerikaanse, auto’s. Bestellen in de USA is prima te doen maar je moet wel een grote bestelling doen want de verzendkosten zijn torenhoog. Ik heb hier een bestelling geplaatst van 10 bouwdozen en de gemiddelde prijs kwam uiteindelijk uit op zo’n € 22,- per bouwdoos wat alleszins redelijk is. Dat komt omdat je tussen de 15 en 20 dollar al heel veel keus hebt dus als de dollarkoers gunstig is dan haal je met een grote bestelling de verzendkosten (rond de € 70,-) en de invoerrechten (rond de € 35,-) er wel uit.

Vintage cars by DaJellah

Mijn eigen bouwsels in print. Op t-shirts, bekers, tassen, ipodhoesjes etc. Te mooi om te missen!

www.ipms.nl

Dit is de website van de International Plastic Modeller’s Society in Nederland. De modelbouwersclub dus. Een grote site met allerhande nieuws, beursaankondigingen, recensies een forum etc.

Een prima site maar vrijwel niets over auto’s.

www.youtube.com

Youtube zit vol met instructievideo’s, unboxings, recensies over modelbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.