In een gebutste doos: De Packard Speedster Phaeton van monogram.

In een gebutste doos: De Packard Speedster Phaeton van monogram.

Een tijdje geleden kocht ik op Marktplaats een partijtje bouwdozen met 2 Packards: de Boattail en de Phaeton Speedster, beide uit de ‘Museum Pieces’ serie van Monogram. En daar was ik zeer blij mee. Allereerst scoorde ik ze voor € 20,- per stuk, geen slechte prijs. Ten tweede miste ik deze twee nog uit de uitstekende Museum Pieces serie, die ik graag compleet wil hebben. En ten slotte had ik nog geen Packard in mijn collectie. Feest dus.

De ontstaansgeschiedenis van Packard Motors is vergelijkbaar met die van Lamborghini. Waar Lamborghini klaagde tegen Enzo Ferrari over de kwaliteit van de Ferrari die hij gekocht had en de uitdaging opnam een betere te bouwen kreeg James Packard ruzie met Alexander Winton om de kwaliteit van een door Packard gekochte Winton die in de eerste rit al stuk ging. Ook Packard ging aan de slag om een betere te bouwen en dat resulteerde in een halve eeuw (1899 tot 1958) luxe-auto’s van vaak uitstekende kwaliteit.

Uiteindelijk was het feit dat Packard altijd een onafhankelijke autobouwer was en geen groot moederconcern had om tijdelijke verliezen op te vangen de reden dat ze het niet redden. Een fusie met Studebaker op het eind kon dat ook niet meer voorkomen. (In 2000 is een nieuwe Packard opgericht maar die zijn nog niet verder gekomen dan een spuuglelijk prototype van een 8-cylinder sedan).

De Packard 734 Speedster Phaeton uit 1930 dus. De Speedster was een krachtigere, snellere versie van de luxewagens die Packard toen bouwde. Een Phaeton is de voorloper van de cabriolet. Oorspronkelijk is een phaeton een auto zonder bescherming tegen weersinvloeden, of met een afneembare vouwkap. Later werd de term ook gebruikt voor auto’s met een permanente vouwbare kap. Het verschil met een cabriolet of convertible is dat een Phaeton geen raamstijlen of zijruiten kent.

De Speedster zie je vaak in een tweekleurige uitvoering waarbij de onderkant met de spatborden en een trim over de lengte van de carrosserie een ander kleur heeft. Ik heb eens op internet rondgekeken naar voorbeelden en kwam daar een fraaie uitvoering tegen met een donkerrode onderkant en een zilveren body. Die leek me wel wat.

Vies bruin en lelijk groen

Vies bruin en lelijk groen

De Monogram-bouwdoos is ook uitgevoerd is twee kleuren: vies bruin en spuuglelijk groen, dus die heb ik gelijk in de grondverf gezet. Het rood heb ik vervolgens niet alleen gebruikt voor de onderkant maar ook voor het hele chassis.

De bouwdoos is verder mooi gedetailleerd. Veel onderdelen met een mooie chroomsectie die door de ouderdom wel iets begint te bladderen. Voorzichtig losmaken dus.

De motor wordt een soort legergroen, met zwart, aluminium en chromen elementen. Het chassis is niet zo verfijnd (de wielen sturen bijvoorbeeld niet) en wordt ook helemaal rood, op de assen na (zwart). Voor de uitlaat en het spruitstuk heb ik ‘Exaust Manifold’ gebruikt van Vallejo. De kap en de hoezen om de reservewielen heb ik matzwart gespoten en het interieur is rood en zwart.

Fijn motortje

Fijn motortje

Het betere sm-werk...

Het betere sm-werk…

Als alles geverfd en gebouwd is blijft het spannend of het allemaal precies in elkaar past. Bij deze bouwdoos is het antwoord: redelijk. De onderkant op het chassis is een beetje wrikken en lijmen onder druk. De passagierscabine past aardig, de motorkap eigenlijk nèt niet waardoor ik hem vast heb gelijmd om alles mooi recht te krijgen.

packard_speedster_06

Gaat het passen?

...behoorlijk goed!

…behoorlijk goed!

De eindwerking is vrij sober, vergeleken bij de Cadillacs en de Duesenbergs. Geen chromen trims dus alleen bare metal foil op de motorkapscharnier. De zijkant heeft immers een gekleurde trim en de hoezen van de reservewielen zijn van stof. De spiegels zitten al aan de raamstijlen vast dus het gaat alleen om de verlichting, de deurhendels en de bumpers. Achterop nog een bagagerekje dat ik met Metal Color chroom heb gespoten. Helemaal chroom wordt het niet maar het komt aardig in de buurt.

En zo staat er een fraaie Packard Speedster Phaeton. Ik ben niet helemaal tevreden met het koetswerk. De lijnen zijn door problemen met de afplakband (goedkoop merk) niet zo strak als ik gehoopt had. Er is nog wat fijnschilderwerk te doen op de wieldoppen en de logo’s maar al met al is het een fraaie wagen geworden.

Fraaie wagen

Fraaie wagen

packard_speedster_09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.