Als Citroën-liefhebber moest ik hem hebben: de 2cv Fourgonnette van Ebbro/Tamiya. En ik was net op tijd: inmiddels is hij vrijwel overal uitverkocht. Misschien dat je hem nog op een beurs of op een veilingssite kunt scoren maar het zal niet goedkoop zijn. Een eurootje of 40 minimaal.

Uiteindelijk heb ik hem bij Haertle aangeschaft (maar ook zij hebben hem nu niet meer).

Je krijgt een doos met het welbekende Tamiya-logo maar ook de haai van Ebbro erop. Ebbro is natuurlijk meer van de RC-wagens en F1-modellen, maar ze hebben ook een kleine maar zeer interessante collectie van 1/24 personenwagens. Waarom deze Japanners tot nu toe alleen Franse auto’s uitbrengen weet ik niet, maar ik ben er blij mee.

2cvFourgonnette-01

Dit ziet er al goed uit…

Als je doos openmaakt zie je de reden van de samenwerking. Er zit een gedeeltelijke Eend van Tamiya in en Ebbro levert de carrosserie inclusief het ‘blikken hutje’ achterop. Tamiya en Ebbro leveren allebei onberispelijke Japanse kwaliteit dus ik had het volste vertrouwen in deze bouwdoos en dat bleek terecht. Het is prima bouwen en het eindresultaat is één van de mooiste auto’s uit mijn collectie.

Tamiyarekje, het dak en de achterbank zijn overbodig.

Tamiyarekje, het dak en de achterbank zijn overbodig.

Allereerst moest ik beslissen over de kleur. De standaarduitvoering zoals Ebbro die levert stuurt aan op een Britse blauw/zwarte bedrijfswagen met als opschrift Grove Garage. Mooi, maar gevoelsmatig vind ik dat een 2CV niet Brits moet zijn. Die viel dus af. In Europa doet Ebbro er decalsetjes bij van een gele Frans postauto, een rode Belgische postauto en van een blauwe Franse bedrijfsauto (EDF GDF?). Plus nog een heleboel lettertjes om je eigen nummerbord te maken.

Europees decalsetje, goeie service

Europees decalsetje, goeie service

Ook die zijn het niet geworden. Vroeger stond bij ons in de straat een rode Fourgonnette zonder opdruk en dat vond ik wel een goed idee. Ik heb de carrosserie eerst in de zwarte grondverf gezet en ben er toen met een Vallejo-rood overheen gegaan. Het idee is dat rood op zwart niet in één keer dekt zodat je, ook bij twee keer airbrushen wat tekening blijft zijn op de randen. Dat werkte prima. Daarna lakken met Schmincke Schlusslack. Dat is een gemakkelijk te verwerken, direct te spuiten airbrushlak die een glans geeft tussen hoogglans en satijn in. Persoonlijk vind ik dat het best passen bij oudere auto’s.

In de grondverf

In de grondverf

Tussen de airbrushbeurten door bouw ik het motortje en het chassis. Het motortje is mooi gedetailleerd en het chassis is hetzelfde als bij de 2CV van Tamiya. De achteras en de stuurinrichting zet je vast met kleine schroefjes. Dat werkt goed maar is niet echt mooi om te zien. Het resultaat van de constructie is wel dat hij op zijn ‘Citroëns’ kan veren.

2cvFourgonnette-04

Net gespoten met Vallejos Metal Color Dark Aluminium

2cvFourgonnette-05

De onderkant is klaar.

Het interieur van de Fourgonnette is spaarzaam zodat ik besluit om de stoeltjes in 2 kleuren te doen om er in ieder geval nog wat kleur aan te geven. Het interieur van de laadruimte krijgt dezelfde kleur als de carrosserie.

Als ik de ramen ga doen kom ik het enige zwakke puntje van deze bouwdoos tegen. De meeste ruiten hebben een zwarte rand en dat is goed te doen maar de zijraampjes van de portieren moeten in chroom, met BMF (bare metal foil) dus. En de raamstijlen zijn zo vaag aangegeven dat dat een lastige klus is.  Uiteindelijk lukt het redelijk.

2cvFourgonnette-06

Voorkant en ‘bakkie’ helemaal af…

Dan het spannende moment, de bestelruimte en de voorkant bouw je apart en nu moet alles bij elkaar komen. Als het niet past heb je een groot probleem want alles is al afgelakt. Maar onze Japanse vrienden weten natuurlijk wat ze doen. Je haakt de twee eenvoudig in elkaar. Ik gebruik zo min mogelijk lijm maar het blijft stevig zitten.

2cvFourgonnette-07

De motor afbouwen. (En bidden dat de tape er zonder schade te veroorzaken afkan).

Tot slot zet ik de carrosserie vast op het chassis en kan ik gaan afmonteren met de lampjes, spiegels, handgrepen en spatlappen. Lekker pielen met de pincet en minieme drupjes witte lijm. Van de decals gebruik ik alleen de Franse nummerborden. Van een vel Revelldecals haal ik nog een landenteken, een ‘F’-je dat ik rechtsonderin kwijtkan.

En dan is hij af. Een topwagentje, een topresultaat. Eén van mijn mooiste tot nu toe.

2cvFourgonnette-10 2cvFourgonnette-09

Karjelle

7 thoughts on “Verslag: Ebbro’s Citroën 2CV Fourgonnette

 1. Erg mooi resultaat. Heb hem zelf ook gemaakt, maar niet zo netjes als de jouwe!
  Ben nog een beginner, heb momenteel 3 auto’s in elkaar gezet, 2 eendjes en een fouronnette.
  Er is wel steeds verbetering in te zien gelukkig!

  Leuke site trouwens, zag ook je 2cv pick-up, dat wordt mijn volgende denk ik!

  1. Ik heb iets met die 2cv’s, prachtige wagentjes. En oldtimer auto’s in het algemeen eigenlijk, daarom vind ik jouw werken ook schitterend om te bekijken.
   Ik ga er zeker mee door, het is een ontspannende (maar soms ook wel frustrerende) hobby.

 2. Die pickup is vrij simpel maar een mooi autootje. Het busje (Citroën HY) van Heller is echt geweldig (en lekker goedkoop!). Welke 2cv’s heb je gebouwd, die van Revell, Heller of Tamiya?

  1. Ik heb 2 Revell 2cv’s in elkaar gezet en ben begonnen aan een Tamiya versie. Ik zag op je site dat de Heller 2cv wat minder was. Bedankt voor de tip van de Citroën HY, ziet er ook prachtig uit! Maar eerst nog de Tamiya 2cv afmaken. Ik heb via ebay ooit nog een 2cv van het Japanse merk ”Gunze sangyo” op de kop getikt, misschien ook iets voor jou (als hij te vinden is)? Dat is voor zover ik weet de enige oude ribbelkap model kit. En dan komt er uit Duitsland op dit moment nog de Pickup variant aan.

 3. Ja, die Gunze staat hoog op mijn lijstje, maar hij is moeilijk te vinden. Bovendien heb ik inmiddels een voorraadje van zo’n 20 bouwdozen liggen die eerst eens flink teruggebracht moet worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.